HP Mediasmart

I några år har jag haft en stationär dator som ”server” med ett antal hårddiskar i för att spara film, musik, dokument, backuper m.m. på.
Nackdelen med den var att den tog stor plats och var väldigt högljudd.

Eftersom den var såpass högljudd ville jag inte ha den påslagen dygnet runt, vilket skapade en hel del irritation varje gång man var tvungen att vänta de långa minuterarna som det tog att starta upp den när man behövde komma åt filer lagrade på servern.
Efter att under flera månader ha följt utvecklingen av Widows Home Server och olika varianter av hemmaservrar beslutade jag för ett par veckor sedan att det var dags att skaffa en.
Jag funderade länge på att bygga en egen som var tystare, mindre och strömsnålare än den jag hade, och sedan köpa operativet löst men just nu räcker inte tiden till för detta tyvärr.
Så jag gled in till Netonnet i Borås och köpte mig en ”HP Mediasmart EX470 server” så nu åker den gamla servern ut!

Windows Home Server som operativsystemet i maskinen heter, bygger på Windows server 2003.
Hp:s variant som jag köpte har 4 hårddiskplatser varav i den ena det från start sitter en hårddisk på 500GB. Den har även USB- portar både fram och bak för skrivare eller extra externa hårddiskar samt en Esata-port där bak för en extra extern hårddisk.
Kopplar man in fler hårddiskar så läggs de i en såkallad ”pool”, alltså det finns inte längre flera enheter t.ex. c:, d:, e: o.s.v. utan lägger man till en ny hårddisk formateras den automatiskt och ”smälter ihop” med den tidigare och man får endast en stor disk.

HP Mediasmart

Det finns en mängd gratis plugins och program till WHS som jag hade tänkte tipsa om, tänkte också skriva en del om hur installationen av dom fungerar och vad jag tycker i takt med att jag testar dem.

Installationen är hur simpel som helst, plugga in i nätverket och installera ett program på datorn som du vill administrera servern från, sedan ligger det en ikon i statusfältet som visar din dators ochnätverkets hälsa. T.ex. varnar den om virusskyddet är för gammalt eller om en backup inte gjorts på länge.
Under installationen får man välja en subdomän under t.ex. hpmediasmart.com för att koppla till din server. Via den adressen kommer man åt servern från vilken dator som helst, du kommer åt alla dina filer, kan fjärrstyra servern och alla de datorer hemma som du installerat administrationsprogrammet på.

Backupfunktionen i servern är suverän! Jag har tidigare testat den inbyggda backupen i Vista men det var ett helsike att få fram de filer man ville ha tillbaka, nu tas en backup varje natt om datorn är
påslagen annars påminns man efter 5 dagar om inte backup gjorts. Vill jag komma åt de säkerhetskopierade filerna väljer jag bara att montera en backup som nätverksenhet och vipps så ligger alla filer på t.ex. F:.
Fösta gången en backup görs kopieras alla filer till servern, därefter bara de filer som ändrats sedan förra backupen.

Det känns som att det blir lite för ytligt skrivet om varje funktion just nu, men jag ska bara försöka förklara en bra grej till sedan kommer jag att återkomma i senare inlägg om lite mer fördjupning i
varje funktion.

”Photo webshare” som är en funktion i servern låter dig lägga upp fotoalbum på servern som du sedan delar med dig till de du vill. Vi säger att du skapar ett gäng användare och lägger de i gruppen ”familj”, du skapar ett album med de senaste korten du tagit på semestern och väljer att de i gruppen ”familj” ska få se bilderna. Då skickas ett mail ut till alla i gruppen om att det finns nya bilder och de kan logga in på din server och bläddra bland bilderna. De kan även kommentera, lägga upp egna bilder och ladda ner alla bilder i orginalstorlek.

Det var en första presentation av servern. Ställ gärna frågor om ni är intresserade så ska jag försöka svara, eller lämna gärna tips om det är så att ni också är stolta ägare av en homeserver. jag kommer som sagt skriva mer i takt med att jag testar nya funktioner.

Ni kan ju sålänge kika på servern på Hp:s hemsida eller läsa mer om WHS hos Microsoft.

4 thoughts on “HP Mediasmart

 1. Hej!
  Trevlig sida,
  Jag köpte själv samma server för någon vecka sedan och har haft en massa strul. Köpte min på Inet här i Göteborg. Jag hade en Airport Extreme router, och man tycker att en sådan dyr pjäs skulle vara kanon. Men tydligen har det varit stora problem med FTP utifrån och stödjer ej uPNP. Hur som helst fick jag igång min EX470. Men hade fortfarande problem med windows live domain, vekligen ostabilt. Helt plötsligt blev servern inte åtkomlig och jag fick göra en ominstallation.
  Här är en fråga: Ryker all data på D: partitionen när man gör en ominstallation?
  Så jag köpte en ny router igår. D-Link Dir-655. Jag har öppnat samma portar som är som jag gjorde i min Airport och som är förespråkade på forumsidorna. Men nu kan jag varken komma åt servern eller göra en ominstallation. Lamporna för hårddiskarna är ej aktiva och lampan blinkar blå/röd. Jag lyckades pinga servern från min laptop idag(har satt fast ip på den). Men that´s it!
  Alla råd skulle vara toppen!

  MVH/JIM

 2. Hej Jim!
  Kul att du har hittat till Flack.se men mindre kul att du har problem med din server. Jag har nämligen inte haft några bekymmer alls sen jag köpte den. Var och inhandlade en ny hårddisk på 1TB förra veckan och stoppade i utan bekymmer.
  Min router stödjer inte heller uPnP (en gammal Netgear RP114) men jag har fin fin kontakt med den utifrån ändå.
  Jag kör iofs inte windows live domains utan bara på tzo.com som man får med från start. Ska nog göra någon subdomän under flack.se och koppla till servern sen hade jag tänkt.

  Det låter ju dumt att du skulle behöva göra en ominstallation på en ny server bara för att du inte fick kontakt med den genom routern. Det skulle säkert ha gått att lösa ändå.
  Det finns 2 sätt att ominstallera; en ”Server Recovery” behåller all data på D: men installerar om operativet så att du får göra om alla inställningar medans en ”Factory Reset” installerar om operativet samt tömmer all data.
  är du säker på att du gjorde ominstallationen helt klar?
  för när man gör en ominstallation och lamporna blinkar som du säger så ska man trycka på den lilla resetknappen som finns mellan usb-porten och den högra lampan på framsidan.
  kolla in denna guide om hur man ominstallerar:
  http://www.mediasmarthome.com/article/10014/How-To-Restore-the-HP-MediaSmart-Server/

  Lycka till!
  // Christian Flack

 3. Hej.

  Du verkar vara en expert. Köpte HP Media Smart 490 härom dagen. Har problem med att alla mediaafiler endast hamnar i pendingläge eftersom status är disconnected. Några bra förslag hur jag uppnår connectedläge? //Morten

 4. Hej Morten!

  Eftersom du har en ex490 så är det ”Media collector” som strular skulle jag tro?
  Jag har en ex470 som inte använder sig av media collector än så jag vet inte om jag kan vara till så mycket hjälp tyvärr.
  Men kan du beskriva felet lite mer tror du?
  Har allt funkat till en början och nu får du ingen kontakt med servern alls?
  Är det statusen på ”WHS konsolen” i aktivitetshanteraren som är disconnected?

  /Flack

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *